Mitä saimme aikaan – sanoitukset ja tarina

Takaisin

The Fauna - lokki

Punainen armeija
kalpeat kasvot marssii ulkona
johtajat ovat pettäneet
kynän vaihdoin aseeseen
Niin me tehtiin tämä maailma
tuo valtakunta oli vain unta
vapaus on nyt muualla
mitä saimme aikaan vain lisää aikaa

Äänet on kaikonneet
ja taistelut päättyneet
sellissään hän tarttuu pistooliin
kääntää sen ja laukaisee


”Mitä saimme aikaan on uusista biiseistä kaikkein tuorein tapaus. Alulle biisi tuli laitettua joulukuussa 2010. Sukulaisreissulla oli aikaa testata nurkasta löytynyttä syntikkaa, ja sieltähän sitä ääntä sitten lähti. Alkuperäinen, englanninkielinen In the night syntyi kohta tavallisella iltalenkillä koiran kanssa – lähtökohta ”nukkuessamme näytämme kaikki samalta” muuttui kokonaiseksi tekstiksi aika vauhdikkaasti.

Keväällä alkuperäinen teema jonkinlaisista yön kulkijoista muuttui osittain. Tuli mieleen, että biisi on siinä mielessä perinteistä rokkia, että siihen on kehiteltävä teksti joka ei ole perinteistä rokkia. Erittäin kasarihenkinen biisi toi jostain syystä mieleen aikakauden bändeistä Midnight Oilin. Aloin miettiä, millaisen tekstin Midnight Oil voisi tehdä suomeksi, mutta kuitenkin niin että tympeä paasaus ja kannanotot jäävät sikseen.

Lopulliseen versioon tarinan antoi edesmenneen DDR:n Bader-Meinhof -liike. Puhutaan ihmisistä, jotka sekosivat politiikasta, ja alkoivat tehtailla rikoksia ja tappaa ihmisiä. Puhutaan pohjattomasta uskosta, joka vei nuoret ihmiset ensin perse edellä puuhun ja lopulta vankilan kautta hautausmaan kätköihin. Biisi ei siis missään nimessä ole minkäänlaista poliittista promootiota – politiikka on tässä esimerkkinä asiasta, johon ihminen voi uskoa niin sokeasti että pilaa koko elämänsä sokean uskon takia.

Mitä saimme aikaan on bändin mielestä toimiva crossover-biisi, joka yhdistelee parhaita kasarirokin vaikutteita ytimekkäästi ja tyylillä. On kaikkea sitä ja vähän indiemeininkiäkin seassa. Toimii!”

Faunan puolesta,
Pekka R.