20.05.2010 – Bar Kino – Pori

Kahden keikan välillä voi olla suuri ero. Jos Ruosniemen debyytti meni kaikin puolin mukavasti ja kivalla hengellä, Kinon keikassa olikin enemmän yskimistä. Tosin ei mahdotonta, mutta kuitenkin. Ja Faunahan ei valita, mutta tosiasiat pitää aina kertoa. Siinä yksi orkesterin mottoarsenaalin tuotteista.

Lähtö on lupaava. Satunnainen yhteydenotto yrittäjään kertoo, että Radiopuhelimet on peruuttanut keikkansa. Varataanko tää päivä, kysyy Vilkunan Harri. No, pistetään se ylös. Sitten alkaa ensimmäinen ruljanssi. Lämmittely-yhtyeen etsiminen ja löytäminen on jopa yllättävän työläs prosessi, mutta lopulta tärppää. Seuraksemme valikoituu Anonyymit. Mikäs siinä, mukavia jätkiä ja joskus ennenkin ovat käyneet keikalla.

Toukokuu tahtoo muutenkin mennä vähän huseeraamiseksi. On promootion tekoa, äänityksiä ja jossain vaiheessa kuvaan astuvat myös terveyshuolet. Pekka on huolissaan äänestään ja sen jaksamisesta. Sitkeä pöpö vetää äänihuulet sököksi. Promoäänitteen valmistuminen keikkaan mennessä on unohdettava, on keskityttävä treenaamiseen.

Setti on myös tynkä. Tarvitaan lisää biisejä. Demottamista ei auta, että vappupäivän yönä kannettava tietokoneeni hajoaa. Äkkiä ostamaan uutta konetta ja pelejä ja vehkeitä, jotta saa biisejä demotettua ja lähetettyä pojille. Hirveän rypistyksen jälkeen saamme treenattua kolme uutta biisiä, kasarihevihenkisen This is Youn, melankolisen vaan yllättävän raivokkaasti sovitetun I want to see you Shinen sekä kipeätä pikapunkkia edustavan, Fauna-asteikolla jopa yllättävän vihaisen Speedblindin. Pekan ääni on yhä maassa. Ehdimmeköhän harjoitella nämä värssyt keikkaa varten? Mitenköhän keikan nyt käy? Kuka laulaa? Kuka maksaa viulut, selloista nyt puhumattakaan?

Ammattimies hoitaa asiansa aktiivisella kuuntelulla ja yksillä kunnon, koko porukan treenisessioilla. Kelpaahan tässä nyt keikalle mennä, ei se huonosti mene. Kunhan vaan ääni kestää eikä sähkö lopu Porista.

Keikkapaikalla näyttää kello 22 varsin murheelliselta. Yleisöä on paikalla laskennallisesti kolme ihmistä. Anonyymien pitäisi aloittaa settinsä tunnin kuluttua. Voi paska. Mahtaakohan yrittäjä laskuttaa meitä tästä hyvästä miten paljon, mietin. Lippuriskipohjainen järjestely vaatisi tietyn määrän osallistujia, jotta illasta pääsisi plusmerkkisen lukeman puolelle.

Anonyymit soittaa arviolta noin kymmenelle ihmiselle. Hirvittää. Kello lähentelee puoltayötä ja paikalle saapuu enemmän porukkaa. Alamme soittaa hieman puolenyön jälkeen. Meininki on ihan kohdallaan ja tunnelma on rokkihenkinen. Ääntä, liikettä ja vauhtia on huomattavasti enemmän kuin Ruosniemessä – yleisöä on vain huomattavasti vähemmän. Soitan bassoa ja huomaan seuraavani yleisöä, että kukahan tuokin on. Ja miksei se tyyppi ole paikalla, joka vielä päivällä sanoi tulevansa keikalle? Tähän kuvailuun sopivia tyyppejä mahtuu useampia, eikä pelkästään omasta tuttavapiiristä. Jos te ette ole oikeasti lähdössä paikan päälle, miksi kuitenkin sanotte tulevanne? Kyseessä ei ole maailmaa kaatava eikä mullistava asia, mutta kuitenkin ihmetyttää.

Se valituksesta. Varsinainen keikka menee ihan hyvin, vaikka Matias valitteleekin jälkeenpäin vire- ja soitto-ongelmia. Kaksi Pekkaa nähdään lavalla jopa hyppimässä. ”Se on vähän noloa”, kiteyttää allekirjoittaneen avovaimo oman toimintani bassokitaran kanssa keikan jälkeen. Liikkuminen on kuulemma ok. Noh, rock on tehty riehumista ja riekkumista varten ja parhaita livekeikkoja edustaa esimerkiksi Nirvanan erinomainen Readingin-festarikeikka elokuulta 1992. Vielä ei tosin ole niin paljon rahaa, että voisi hakata kitarat ja bassot ja rummut tuhannen päreiksi. Ehkä se selittyy pasifismilla. Tosin kait Kurt, Krist ja Davekin olivat rauhan miehiä. Kait.

Loppuyö menee, kuinkas muuten, virvoitusjuomien parissa. Kaikki takahuoneen jääkaappiin tuotu olut uppoaa soittajiin, samoin muutama litra lähdevettä. Keikan jälkeen tämä onkin paikallaan, sillä soittajat kärsivät lähes kollektiivisesti yleisömäärästä johtuvaa ketutusta. Joo, ei tuntematon bändi voi olettaakaan yleisöryntäystä, mutta jos seuraavalle keikalle edes ne paikalle saapumisestaan uhonneet kaverit tulevat. Tulettehan?

Aamulla roudaamme. Näen yrittäjä-Harrin. Emme ole mitään velkaa, tosin jaettavaakaan ei tietystikään ole. Kamat kasaan ja soittokämpälle. Kävi tämäkin treeneistä, ja olosuhteet olivat mukavat. Kiitos myös Anonyymien pojille. Hyvin te veditte.

 

When
20.05.10
23:00 - K18
Where
Itäpuisto 10
Pori
Other Info
+ Anonyymit
Liput 7€.

« Back to the calendar